Bli Kambodsja-fadder!

BLI KAMBODSJA-FADDER! Varme Små Hjerter jobber med barnehjem i Kambodsja, og nå kan du være med å støtte arbeidet her!

Barnehjemmet vi jobber med ligger i et område i det nordlige Kambodsja som var et stort område av konflikt mellom Phnom Penh regjeringssoldater og soldater fra Khmer Rouge. De fleste av de unge mennene i den tiden (1979 - 98) ble rekruttert på begge sider av borgerkrigen. Mange ble ofre for denne krigen, og nå finnes det i landsbyene mange som er krøplinger og er blitt amputerte. Etter krigen vendte de tilbake til sine landsbyer, men manglet enten rikdom eller utdanning, og tydde til å leve i skogen, hogge ved eller leve av andre ressurser. - Og mange bukket under for malaria og andre vannbårne sykdommer eller ble drept av landminer igjen fra krigen. Mange barn ble etterlatt farløse.


Også inntil nylig, var dødeligheten blant kvinner i barsel svært høy - uten tilgang til vestlig medisin, og mange barn ble etterlatt morløse.

Voksne drar ofte til byene og søker arbeid som renholdere og arbeidere, men de tjener lite penger og sløser dem bort i barer eller i de lokale bordellene - mange har ubeskyttet sex, utvikler HIV og enten dør eller ikke kommer tilbake til landsbyen sin i det hele tatt, og etterlater ingen støtte for deres etterlatte familiemedlemmer.


illustrasjonsfoto

Pol Pot perioden og de påfølgende år med borgerkrig så en massiv forskyvning av befolkningen og dermed avbrudd i det normale landsbylivet. Mange flyttet til andre deler av landet eller til nabolandene for å overleve. Et stort antall kom ikke tilbake. Noen kvinner reiste tilbake til sine landsbyer med barn, men uten ektemenn - andre sendte sine uønskede barn med andre av bygdas befolkning og reiste selv tilbake til det livet de visste i byene. Slektninger eller besteforeldre har ofte liten interesse (eller penger)til å gi utdanning for barna, noen skammer seg over status for barna - mange ble oversett, ignorert eller forlatt.

Kambodsja er et veldig tradisjonelt samfunn - i sine verdier og i dens forhold til ekteskapet og i oppdragelsen av barn. Ifølge skikk, godkjenner og velger foreldrene partnere for sine barn - og de fleste unge folk følger denne skikken. Foreldrene gir så ekteskapet støtte, med arv og bidrar selv til å sette nye par opp i virksomheten. I motsetning, dersom de unge bryter denne skikken gir ikke foreldrene støtte og fornekter ofte paret. De mister ansikt i sitt eget miljø og er ikke villige til å akseptere ansvaret for barnebarn - som da ofte blir forlatt.


Illustrasjonsfoto

Rundt 85 % av mennesker som bor i landet er bønder - uten utdannelse og ikke nok land til dyrking er det svært lite alternativ til arbeidsledighet. Mange erverver seg store bank lån (for eksempel til å starte egen bedrift) som de ikke klarer å betjene, og får dermed stor gjeld. De går etter hvert konkurs, mister eiendommene sine og står igjen uten å kunne gi arv til barna sine i det hele tatt ? så de søker tilflukt i et naboland som for eksempel Thailand. Igjen blir barna enten forlatt eller plassert hos aldrende besteforeldre.

I det nordlige området av Kambodsja hvor barnehjemmet ligger er 75 % av befolkningen klassifisert som meget fattige, og 85 % av disse er småbønder som prøver å overleve på omtrent 20 kr pr dag! 88 % av fattige eller foreldreløse jenter går ikke på skolen i det hele tatt, og av de som går på skole går ikke lengre enn til 6. klasse og får dermed ikke videregående utdannelse som er betydelig for å få jobb som sykepleier, lærer, doktor eller andre yrker.Ved å bli Kambodsja-fadder støtter du arbeidet vårt gjennom sending av klær og utstyr, samt direkte støtte til barna på barnehjemmet. Dine donasjoner kan sikre at et barn blir tatt vare på og gir det sjansen til å studere. Ved å bli Kambodsja-fadder hjelper du barna på lang sikt - det gis hjelp til helseomsorg, utdanning, mat og ly for foreldreløse eller forlatte barn, og en mulighet for dem å vokse opp i en trygg og et omsorgsfullt miljø blant venner og folk som bryr seg om dem.

Ønsker DU å bli Kambodsja-fadder? Send en mail til fadder@varmesmahjerter idag!

Skrevet av Katrine M. Gjerde - korrespondent Kambodsja

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Varme Små Hjerter

Varme Små Hjerter

0, Trondheim

Vi kjemper for en verden hvor barn ikke fryser, går sultne eller ikke har noen plass å bo. På tre måneder halp vi over 19 000 barn, og du kan enkelt bidra til at vi kan hjelpe enda fler! Nå støtter vi over 60 000 barn og unge i 33 forskjellige land! Vi sender baby-og barneutstyr til barnehjem/babyhus/fødeavd flere steder i Øst-Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika. I tillegg driver vi et barnesenter i Uganda, hvor det kommer opp mot 800 barn og unge hver éneste dag. Her kan dere følge oppdateringer, lese historier, få et innblikk i hvordan vi jobber og les om kommende prosjekter! Støtt oss gjerne ved å donér et valgfritt beløp til vår giverkonto: 4266.15.37188! Vårt regnskap holdes offentlig, og 100% av innsamlede midler går til riktig formål! www.varmesmahjerter.no www.facebook.com/varmesmahjerter

Kategorier

Arkiv

hits